Behandeling met lichaamseigen bloedplaatjesrijke plasma bij sportblessures (ACP/PRP behandeling)

Behandeling met lichaamseigen bloedplaatjesrijke plasma bij sportblessures (ACP/PRP behandeling)
 

Clayton Kershaw, een Amerikaanse professionele honkbalwerper voor de Los Angeles Dodgers van de Major League Baseball, heeft zich vanwege een chronische onderarm- en elleboogblessure laten behandelen met PRP injecties. Door deze regeneratieve behandeling is het mogelijk om sneller te herstellen van blessures zonder gebruik te maken van de standaard behandelingsmethodes zoals medicijnen of een operatie. Clayton Kershaw stond binnen enkele maanden alweer op het veld, bij een operatie had dit mogelijk 1 a 2 jaar kunnen duren. De sportartsen van Sportgeneeskunde Rotterdam behandelen al een geruime tijd patiënten middels ACP/PRP therapie. Sportarts Bas Bulder en echografist Bart Koekenbier leggen uit wat ACP/PRP therapie is en ze geven antwoord op de meest voorkomende vragen.

 

Wat is ACP/PRP?

Bas: “Met een ACP/PRP behandeling worden er injecties gegeven met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma. Het genezingsproces van beschadigd of ontstoken weefsel doorloopt een reeks complexe en nauwkeurig gereguleerde lichaamsprocessen. Trombocyten (bloedplaatjes) spelen een belangrijke rol in dit proces. Op de plaats van het letsel worden er groeifactoren afgegeven die het herstel van het beschadigde weefsel op gang brengen en pijnlijke ontstekingsprocessen afremmen.”

Wat zijn groeifactoren?

Bas: “Je moet groeifactoren zien als espresso shots voor reparatiecellen. Ze stimuleren andere cellen om meer werk te doen en brengen de benodigde reparatiecellen naar het juiste gebied. De bloedplaatjes bevatten pakketjes (alfa granules) waarin de groeifactoren zich bevinden.”

Hoe verloopt de behandeling?

Bas: “Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, één (tot twee) weken tussen de injecties. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in de arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ‘centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm. Dit wordt vervolgens in het overbelaste gewricht of pees geïnjecteerd.”

lichaamseigen bloedplaatjesrijke plasma sportblessures

Bij welke aandoeningen wordt PRP ingezet?

Bas: “PRP kan worden ingezet bij artrose, overbelaste pezen (tendinopathie) waaronder de tenniselleboog en de rotator cuff (in de schouder). Daarbij moet wel worden aangegeven dat de onderzoeken naar de effectiviteit van PRP in pezen niet allemaal even positief zijn. Er worden wisselende resultaten behaald. Bij een overbelaste pees zal met name gerichte oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeut zorgen tot een beter belastbare pees. PRP kan ondersteunend aan deze oefentherapie worden toegevoegd aan het behandelplan.”

Hoe lang duurt het voor een PRP injectie werkt?

Bas: “Dat ligt eraan wat er precies wordt behandeld. Bij knieartrose kan een PRP behandeling de perfecte keuze zijn om milde artrose te behandelen, dan ervaren patiënten binnen een paar weken verbetering. Bij de behandeling van pezen en gewrichtsbanden duurt dit ongeveer twee tot vier maanden.

Is het positieve effect van een PRP behandeling blijvend?

Bas: “Als de focus van de behandeling op artrose ligt dan is het onwaarschijnlijk dat PRP een blijvend effect heeft. Een injectie kan bij milde artrose 1 tot 2 jaar aan verlichting bieden. Bij meer ernstige artrose is dit maar een paar maanden. In tegenstelling tot artrose kan er bij de behandeling van pezen en gewrichtsbanden wel een blijvend positief effect optreden, aangezien de groeifactoren in de bloedplaatjes de scheur kan helen. Belangrijk is om aan te geven dat alléén een injectie niet afdoende is, en dat er daarnaast ook oefentherapie moet worden gedaan om de belastbaarheid van een gewricht of pees op een hoger plan te brengen.”

PRP is in het verleden negatief in de media verschenen met een kritische noot over de veiligheid van de behandeling. Hoe veilig is deze therapie?

Bart: “Dat klopt, er is enige ophef ontstaan door onverantwoord gebruik, waaronder injecties in geslachtsorganen. Dit heeft geleid tot handhavingsactiviteiten door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bij enkele particuliere klinieken. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs voor de veiligheid van PRP waardoor het als risicovol bestempeld wordt. Dit is echter opmerkelijk aangezien de therapie gebruik maakt van lichaamseigen stof van de patiënt. Het gebruik van corticosteroïden wordt daarentegen nog veel gebruikt. Daarvan is er inmiddels wetenschappelijk bewijs dat dit het kraakbeen of pees op de lange termijn verder kan aantasten. Dit gebeurd niet bij PRP. Bij Sportgeneeskunde Rotterdam passen wij de therapie op correcte wijze en in de juiste gevallen toe. Daarom ben ik er als echografist bij betrokken, met behulp van echografie kan het bloedplasma met meer zekerheid op de juiste plek geïnjecteerd worden. Hierdoor is PRP een veilige behandelmethode waarbij de risico’s op complicaties en bijwerkingen zeer klein zijn.

Komt iedereen in aanmerking voor PRP?

Bas: “Wij willen iedereen helpen maar wij maken als sportarts altijd een reële inschatting of deze behandeling kans van slagen heeft en of het het juiste moment is om deze behandeling toe te voegen aan het gehele behandelplan. Vooral in het geval van knieartrose heeft deze behandeling effect tot aan een bepaalde gradatie. Wanneer een knie te erg versleten is, zal de behandeling zeker geen resultaat geven. Wij geven daarin altijd een eerlijk advies om teleurstelling te voorkomen. Maar gezien de resultaten binnen ons centrum is het zeker het overwegen waard!”

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd of ACP/PRP therapie u zou kunnen helpen bij uw klachten? Maak dan een afspraak voor een consult bij de sportarts.