Suzan de Jonge

Sportarts Suzan de Jonge: bewegen is het beste medicijn

Bewegen is het beste medicijn! Dit blijkt uit steeds meer wetenschappelijke studies naar het effect van bewegen op de fysieke en mentale gezondheid van verschillende patiëntgroepen. Onze sportarts Suzan de Jonge participeert in de werkgroep Exercise is Medicine binnen de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en vertelt als één van de enthousiaste kartrekkers over het belang van bewegen.

“Er zijn gigantisch veel positieve effecten van beweging en sport te benoemen. Het verbetert de werking van het immuunsysteem, het kan ingezet worden bij blessure behandeling én het kan ook ingezet worden tijdens behandeling voor depressie of bijvoorbeeld kanker. Vaak is het zo dat het doseren van de inspanning voor sommige mensen een echte uitdaging is. De sportarts kan jou hierbij helpen, door middels een inspanningstest een advies op maat te geven. Ook als er bijvoorbeeld na een COVID-19 infectie langdurige vermoeidheid is, kan de sportarts een inspanningstest inzetten om andere oorzaken uit te sluiten en advies te geven over hoe je beweging weer op kan bouwen, zodra dit mogelijk is.”

Dat Suzan zich bezighoudt met het in beweging brengen en houden van mensen blijkt wel uit haar eigen bijdrage aan de Exercise is Medicine-beweging. Zo heeft ze meegeschreven aan het advies nazorg COVID-19: herstel fysieke fitheid, een advies welke vorig jaar verschenen is. Daarnaast zit Suzan in de VSG congrescommissie en leidt ze dit jaar twee deelsessies: de sessie sport na zwangerschap en de sessie post-COVID. Benieuwd naar het hele programma? Bekijk dan de website van het VSG.