Een dag op de poli en OK orthopedie van het IJsselland ziekenhuis

Een dag op de poli en OK orthopedie van het IJsselland ziekenhuis
 

Onze manueel therapeut Hidde heeft een dag meegelopen met orthopedisch chirurgen drs. E.J.T. ten Holder en drs. D.J. Doyer van het IJsseland ziekenhuis in Capelle a/d IJssel. 

Hidde heeft meegekeken bij de consulten op de poli en hij heeft twee schouderoperaties bijgewoond op een prachtig gerenoveerde OK afdeling;

  • Een schoudergewricht vervangende operatie waarbij een totale anatomische schouderprothese is geplaatst.
  • Een Bankart repair (stabilisatie van de schouder). Deze operatie wordt uitgevoerd wanneer er sprake is van schouderinstabiliteit. Dit kan ontstaan nadat de schouder uit de kom is geweest, bijvoorbeeld na een ongeval. We spreken dan van luxatie.

Hidde: “Het was erg leerzaam om de operaties te zien die voorafgaan aan een revalidatie. Daarnaast was het interessant om van de orthopedisch chirurgen te horen welke afwegingen er gemaakt worden bij het wel of niet opereren en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Vroeger werd er veel vaker en eerder in het traject geopereerd, tegenwoordig kunnen operaties in sommige gevallen uitgesteld of zelfs voorkomen worden door het volgen van een conservatief behandeltraject bij de fysiotherapeut. Fijn om hier namens Sportgeneeskunde Rotterdam een bijdrage aan te kunnen leveren, ik kijk er dan ook naar uit om onze samenwerking verder te intensiveren in de toekomst.” 

We danken het IJsseland ziekenhuis voor hun gastvrijheid!