Niet meer nodig, maar wel aanbevolen: sportmedische keuring voor weg- en trailwedstrijden in Frankrijk

Een kleine revolutie voor de miljoenen hardlopers die elk jaar meedoen aan de duizenden weg- en trailwedstrijden die overal in Frankrijk plaatsvinden. Vanaf 1 april wordt er in Frankrijk het Parcours Prévention Santé (PPS) ingevoerd.

Het Parcours Prévention Santé is een systeem dat het traditionele medische attest van geschiktheid voor alle volwassenen vervangt. Dit houdt in dat het inschrijvingsproces vereenvoudigd wordt. Waar voorheen een medische keuring met en medisch certificaat verplicht was, kunnen de deelnemers nu online een gezondheidspreventieplan (HPP) invullen.

Dat een sportmedische keuring niet meer verplicht is, betekent niet dat hij niet meer nodig is. We zien namelijk bij ons in de praktijk dat er af en toe bij een sportmedische keuring toch medische bijzonderheden uit komen. Zeker bij grote hardloopwedstrijden waarbij veel van het lichaam wordt gevraagd, wordt een sportmedische keuring aanbevolen. 

In Frankrijk worden momenteel meer dan 10.000 wedstrijden verdeeld over bijna 5.000 sportevenementen jaarlijks georganiseerd. Elk jaar nemen meer dan twee miljoen lopers deel aan een event in Frankrijk.