ACP/PRP therapie

ACP/PRP therapie is een therapievorm die toegepast kan worden bij patiënten die last hebben van lichte tot middelzware slijtage / kraakbeenverlies van de knie met pijnlijke, oftewel lichte tot matige artrose (klasse I-III) en bij chronische peesklachten.

Slijtage of kraakbeenverlies door ouderdom of door sportletsel komt veelvuldig voor, met name in het kniegewricht. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van het gewricht. In veel gevallen is de patiënt nog te jong om te worden geopereerd, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen, afvallen of het dragen van zooltjes en braces. Ook pijnstillende injecties kunnen klachten verminderen.

Wat is ACP/PRP precies?

Met een ACP/PRP (Platelet Rich Plasma) behandeling worden er injecties gegeven met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma. Het genezingsproces van beschadigd of ontstoken weefsel doorloopt een reeks complexe en nauwkeurig gereguleerde lichaamsprocessen. Trombocyten (bloedplaatjes) spelen een belangrijke rol in dit proces. Op de plaats van het letsel worden er groeifactoren afgegeven die het herstel van het beschadigde weefsel op gang brengen en pijnlijke ontstekingsprocessen afremmen. 

De behandeling

Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, één (tot twee) weken tussen de injecties. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in uw arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ‘centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm.

Dit wordt vervolgens in het overbelaste gewricht of pees geïnjecteerd. De geïnjecteerde bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de artrose of het kraakbeenverlies tot rust brengen, de pijn helpen verminderen en de functionaliteit verbeteren. Doordat de injectie alleen lichaamseigen cellen bevat, is er doorgaans geen sprake van bijwerkingen of complicaties.

Waar moet u rekening mee houden?

Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen of ontstekingsremmers? Overleg dan met onze sportarts hoe lang van tevoren u met deze medicijnen moet stoppen. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen.

Neem op de dag van de behandeling een medicijnenoverzicht mee.