Sports Innovation Centre

 

Sportgeneeskunde Rotterdam heeft in samenwerking met Rotterdam Topsport, Gemeente Rotterdam, Erasmus MC, Erasmus Universiteit, TU Delft en de Hogeschool Rotterdam het Rotterdam Sports Innovation Centre (RISC) ontwikkeld. Het RISC is een platform ter ondersteuning bij de begeleiding van innovatieve vraagstukken in de duursport en breedtesport.

Dit centrum geeft bedrijven, overheden, verenigingen en individuen met een innovatief vraagstuk in de sport de mogelijkheid om;

  • kennis te vergaren bij de aangesloten partners,
  • voor een idee een haalbaarheidsonderzoek te doen,
  • een prototype te ontwikkelen,
  • een preproductiemodel te testen én
  • begeleiding te krijgen binnen het netwerk “van preproductie naar eindproduct”.

Onderstaand vindt u in het kort een aantal innovatieve toepassingen in de sport die onder begeleiding van het RISC zijn ontwikkeld:

Schoenaanpassing traithlon
De laatste jaren is er discussie ontstaan over de plaatsing van de fietsplaatjes onder de fietsschoen. Ooit is in analogie met loopschoenen bedacht dat de druk onder de bal van de voet (het afwikkelpunt) zou moeten liggen. Echter is er met de huidige carbonschoenzolen en pedalen geen beweging in de voorvoet; er is enkel beweging in de enkel.

Theoretisch is het gunstig de hefboom tegenover de enkel kleiner te maken om belasting van de kuit te verminderen. Met name voor triathlon kan dit gunstig zijn aangezien meer kuitactiviteit tijdens het fietsen de prestatie niet verbetert, maar minder kuitactiviteit wel de loopprestatie na het fietsen kan verbeteren.

Naast dit potentieel voordeel voor triathleten zou het mogelijk ook efficiënter kunnen zijn voor wielrenners, ook omdat er een meer aerodynamische positie mogelijk is.
Verder zou het een oplossing kunnen zijn bij kuit, achillespees en voetzoolklachten.

Dit alles maakt het voor ons interessant hier onderzoek naar te doen.