Suzan de Jonge

Suzan de Jonge, sportarts: “Er bestaat geen ander medicijn waar enkel het innemen ervan de mentale gezondheid en hiermee de kwaliteit van leven al verbetert”

Onlangs verscheen op Skipr.nl een artikel dat de zorgkosten stijgen als het bewegingsdoel van het Nationaal Preventieakkoord wordt gehaald. Met stijgende ergernis lees ik over de resultaten en conclusies van een nieuw onderzoek van het RIVM. Volgens het onderzoek worden mensen weliswaar gezonder oud, maar het aantal ernstige sportblessures neemt toe en doordat mensen langer leven stijgen de kosten voor verpleeghuiszorg. Gaat een kwart van Nederland meer bewegen dan stijgen de zorgkosten netto met 8 miljoen euro.

Bijzonder dat bij de introductie van een nieuw medicijn een gewonnen levensjaar (QALY) volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) 80.000 euro mag kosten en dat bij het preventiebeleid verlenging van het leven als “een probleem” wordt gezien. Bovendien hebben de onderzoekers een aantal zaken over het hoofd gezien.

Meer beweging = minder zorg

Bij het bestuderen van de kosten is gekeken naar het voorkomen van gevallen van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Alle andere ziektes waar beweging beschermend voor werkt, zoals verschillende vormen van kanker en bijvoorbeeld depressie, zijn niet meegenomen in het onderzoek. In de studie wordt ervan uitgegaan dat fysieke fitheid geen invloed heeft op hoeveel zorgkosten er per patiënt gemaakt wordt. Iemand met hart- en vaatziekten of kanker heeft door meer beweging minder zorg nodig.

Inactieve leefstijl als oorzaak van blessures

Het klopt dat sporten risico op blessures geeft en blessures kosten geld. Echter een deel van de blessures komen juist door een inactieve leefstijl. Zo is aangetoond dat inactieve kinderen een groter risico hebben op een blessure als ze gaan sporten dan kinderen die wel actief zijn. Veel blessures ontstaan bij onervaren sporters en advies over sportopbouw zou kunnen helpen om het aantal blessures te verkleinen. Bij het merendeel van werknemers die uitvallen door klachten van het bewegingsapparaat (rug/nekklachten) ontstaan die klachten door te lang zitten. Niet door bewegen/sporten.

Verbetering kwaliteit van leven door beweging

De grootste lacune in het artikel en in de studie is de verbeterde kwaliteit van leven door beweging. Er bestaat geen ander medicijn waar enkel het innemen ervan de mentale gezondheid en hiermee kwaliteit van leven al verbetert. De kwaliteit van leven voor zowel patiënten als de niet zieke populatie verbetert door beweging. Als we de kwaliteit van leven in verpleeghuizen omhoog willen krijgen zouden we meer in moeten zetten op beweging in deze doelgroep. Maar o wee als ze dan ook wat langer blijven leven…

Suzan de Jonge
Sportarts