Na een hele moeilijke jeugd te hebben gehad is het profbokser Artjom Kasparian gelukt om vijfvoudig Nederlands kampioen te worden en om bij de negen beste van Europa en twintig beste van de wereld te horen. Ook was Kasparian in de running voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen, maar toen kwam Covid. Afgelopen oktober liep Artjom voor de tweede keer Corona op, met Long Covid tot gevolg. Wéér een tijd uit de running. Hij was er klaar mee en besloot bij ons langs te komen voor een sportmedisch onderzoek. Aan de hand daarvan is zijn belasting en belastbaarheid in kaart gebracht en is een traject naar herstel ingezet. Tijdens zijn bezoek vertelde hij zijn verhaal.
De 27-jarige Armeen Artjom “the tank” Kasparian is geboren in Rusland. Toen hij vier was zijn zijn ouders en familie naar Nederland gevlucht. In Nederland heeft hij met zijn familie in zeven jaar tijd in vijf asielzoekerscentra gewoond. Uiteindelijk kregen hij en zijn familie een verblijfsvergunning en kwamen ze te wonen op de Veluwe. Door het verleden van Kasparian in het asielzoekerscentrum, waarin hij Nederlanders zag als de mensen die alleen slecht nieuws kwamen brengen, voelde hij zich niet thuis in de samenleving en op school. Daarnaast kreeg hij ook te maken met racisme op de Veluwe. Hierdoor ontstonden er bij Kasparian frustraties die zich steeds meer opstapelden. Deze frustraties werden op school alleen maar groter. Hij had veel woede en boosheid in zich en stopte na een jaar met school.
Doordat Kasparian na het stoppen met school alleen nog maar thuis zat, besloot hij te gaan boksen. Boksen was de meest voor de hand liggende keuze, aangezien zijn vader en oom vroeger ook op hoog niveau hebben gebokst. Kasparian begon met het kijken van filmpjes op internet. Hij stuitte op een filmpje van Mike Tyson, in wie Kasparian zich direct herkende. De eerstvolgende verjaardag kreeg hij een bokszak van zijn vader en oom en begon hij met hardlopen en touwspringen. De liefde voor het boksen was ontstaan. Hij had iets gevonden waarin hij zijn stress kwijt kon en kon ontspannen. Uiteindelijk is Kasparian met zijn familie verhuisd naar Zwijndrecht, waarna hij zich direct aanmeldde bij een boksschool. De trainer zag tijdens de eerste les al de wilskracht en potentie van Kasparian en vroeg of hij wedstrijden wilde gaan boksen. Door zijn grote wil en doorzettingsvermogen heeft hij in de bokswereld respect afgedwongen en is hij gekomen tot waar hij nu is. Vijfvoudig Nederlands bokskampioen, negende van Europa en in de top twintig van de wereld.
Long Covid klachten
Recentelijk heeft Kasparian besloten om de overstap te maken tot beroepsbokser. Helaas kampt hij sinds oktober met Long Covid klachten, waardoor deze overstap iets minder soepel loopt dan hij had gehoopt. Kasparian kwam bij Sportgeneeskunde Rotterdam voor een sportmedisch onderzoek, om zo zijn klachten te kunnen behandelen en om handvatten te krijgen hoe hij zelf moet handelen. Hopelijk kan hij snel zijn dromen najagen, wij zijn in ieder geval blij en trots dat wij daar aan bij mogen dragen.
Corona kan veel restklachten geven zoals longproblemen, vermoeidheid, gewricht- en spierklachten, verlies van conditie, kracht en psychische- en cognitieve problemen. Sportgeneeskunde Rotterdam heeft een uitgebreid revalidatieprogramma ontwikkeld voor corona-revalidanten. Aan de hand van een inspanningstest wordt de belastbaarheid in kaart gebracht en krijg je handvatten om het dagelijks functioneren weer op te pakken. Ook behoort een traject met een persoonlijk trainingsplan bij de fysiotherapeut tot de mogelijkheden. Lees hier meer over revalideren na Corona.
(Afbeelding: Marleen Swaans)