Hockeyster Daphne Voormolen: “Zonder jouw vertrouwen in mij was dit nooit gebeurd”

In het voorjaar kreeg hockeyster Daphne Voormolen te horen dat zij gediagnosticeerd is met baarmoederhalskanker. Daphne heeft de laatste weken keihard gestreden om weer op het veld te kunnen staan. Zij volgde bij Sportgeneeskunde Rotterdam een oncologisch revalidatietraject onder begeleiding van Tessa. De speelster van hoofdklasser Victoria is voor nu schoon verklaard en stond afgelopen zondag alweer op het veld tegen Klein Zwitserland.
“Zonder jouw vertrouwen in mij was dit nooit gebeurd” deze mooie woorden stuurde Daphne naar Tessa de avond na deze belangrijke wedstrijd. Het moment waar Daphne en Tessa al die weken zo hard naar toe hadden gewerkt.

Ambitieus plan

Door de artsen is Daphne een kleine zes weken geleden vrijgegeven. Toen ze hoorde dat ze weer mocht sporten gaf ze bij Tessa aan dat ze op zondag 14 november alweer wilde spelen. Tessa: “Ik moest wel een beetje lachen op dat moment, maar we besloten meteen om de uitdaging met elkaar aan te gaan. Omdat we in eerste instantie uitgingen van een comeback in maart hadden we niets te verliezen.” Een belangrijke voorwaarde in het hele proces was dat Daphne altijd eerlijk moest zijn over haar mentale en fysieke staat en klachten. “Dit was cruciaal om veilige keuzes te maken in haar opbouw. Ik wilde absoluut niet dat Daphne zich zou overbelasten of andere blessures zou oplopen.” Tessa wist dat Daphne dit mentaal nodig had, wat direct goede gevolgen had voor haar herstel.

Topsport in het kwadraat

Daphne heeft zo hard moeten werken, ze is van zo ver gekomen om weer op dit niveau te komen. Tessa: “We gingen deze uitdaging aan met een lach en een traan maar ongelooflijk wat een prestatie ze geleverd heeft, topsport in het kwadraat!” Het was nog even spannend of Daphne door haar coach opgesteld zou worden. Maar gelukkig vond hij haar fysiek goed genoeg om mee te doen. Volgens Daphne is ze nog niet zo fit als eerst, maar wat een ongelooflijke prestatie om het niveau in de hoofdklasse nu al aan te kunnen. Tessa: “Het traject wat ik met Daphne heb gedaan is uniek. Mede door haar motivatie, mindset, fysieke capaciteit en ongelofelijke doorzettingsvermogen heeft ze dit resultaat in zo’n korte tijd kunnen behalen, ik ben megatrots op haar.”

Het oncologisch revalidatietraject

Iedereen die bij Sportgeneeskunde Rotterdam komt voor een oncologisch revalidatietraject wordt behandeld door oncologisch fysiotherapeut Tessa of Daniek. Na een uitgebreide intake wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, deze is voor iedereen anders. Het behandelplan van Daphne bestond uit meerdere trajecten; begeleiding voor en na haar operaties, het doormaken van Covid, begeleiding tijdens de chemotherapie en het werken naar een sportdoel. Hierbij komen vele aspecten aan bod te denken aan; inzicht geven in herstel, wanneer inspannen en wanneer ontspannen, trainingsopbouw, gesprekken over intimiteit, zelfvertrouwen en eigenwaarde, voedingsadvies, in gesprek gaan met de trainer/coach en een plan opstellen, hartzones monitoren, herstelvermogen meten en haar positieve steun zijn in moeilijke tijden. Meer informatie vindt u op onze pagina oncologische revalidatie.