Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie

Sportgeneeskunde Rotterdam biedt oncologische revalidatietrajecten aan. Deze trajecten richten zich op iedereen die geraakt wordt door kanker. In een korte tijd is er veel informatie op u afgekomen en heeft u belangrijke beslissingen moeten nemen. U zit ineens in een traject waarbij u zowel tijdens als na de behandelingen verschillende klachten kunt ervaren, zoals verminderde conditie en kracht, vermoeidheid, angst, onzekerheid, pijn en concentratieverlies. Daarnaast leert de ervaring dat na het behandeltraject vaak gevoelens en emoties om de hoek komen kijken. Het kan moeilijk zijn om alles een plek te geven en de draad weer op te pakken.

U hoeft dit niet alleen te doen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat uw kwaliteit van leven zo goed mogelijk is tijdens, maar ook na het behandeltraject. Wij bieden diverse oncologische revalidatietrajecten aan waarbij wij u begeleiden op mentaal, fysiek en maatschappelijk gebied.

Diverse oncologische trajecten

We bieden diverse trajecten op maat. U kunt ten allen tijden instromen, ongeacht in welke behandelfase u zit. De trajecten die we aanbieden zijn:

 • Prehab: fit worden voor de operatie om complicaties na de operatie te verminderen en sneller te herstellen.
 • Revalidatie tijdens chemo-, radio- of immunotherapie.
 • Revalidatie na medische behandelingen.
 • Palliatieve revalidatie.
 • Oedeemtherapie.
 

Hoe kunt u zich aanmelden?

Indien u bent doorverwezen door uw huisarts of medisch specialist, kunt u telefonisch een afspraak maken door te bellen naar (010) 304 20 80. We verzoeken u hierbij aan te geven dat het gaat om oncologische klachten zodat u bij onze oncologiefysiotherapeut wordt geplaatst. Uiteraard staan we u ook graag telefonisch te woord wanneer u vragen heeft.

Behandelplan en duur van het traject

We starten altijd met een intake welke 50 minuten duurt. Tijdens de intake bespreken we uitgebreid uw fysieke, mentale en sociale welzijn en tegen welke gezondheidsproblemen u aanloopt naar aanleiding van uw diagnose. Indien nodig worden er fysieke onderzoeken en testen uitgevoerd. Op basis van de intake wordt een behandelplan opgesteld. Uw behandelplan kan uit de volgende onderdelen bestaan:

 • Oefentherapie gericht op kracht, uithoudingsvermogen, duur- en intervaltraining.
 • Ademhalings- en ontspanningstherapie.
 • Mobilisatietherapie wanneer er een beperking is in bewegen van de wervelkolom en gewrichten.
 • Educatie wat betreft ziekteprocessen, pijn en mentale gezondheid.
 • Energiemanagement.
 • Advies en leefregels.
 • Voedingsadvies.
 • Oedeemtherapie indien ophoping van vocht.
 • Littekenbehandeling na operatie.
 • Inspanningsonderzoek bij 1 van onze sportartsen om de belastbaarheid te bepalen.
 • Ondersteuning in de overstap naar het reguliere sportcircuit.
 • Begeleiding bij terugkeer naar werk.

We bevinden ons in een multidisciplinair centrum waar sportartsen en bewegingswetenschappers aanwezig zijn. Daarnaast beschikken we over een groot netwerk waar we nauw mee samenwerken bestaande uit oncologische psychologen/ seksuologen, oncologische diëtisten en bedrijfsartsen.

Gemiddeld duurt een oncologisch revalidatietraject tussen de 6 en 12 maanden afhankelijk van het gekozen behandeltraject en de opgestelde doelen.

Indien gewenst koppelen we uw behandeltraject en voortgang terug naar uw behandelend arts.

Vergoeding oncologische trajecten

Op het moment dat u een verwijzing heeft van uw huisarts of medisch specialist met een chronische indicatie, krijgt u de eerste 20 behandelingen eventueel vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk of u aanvullend verzekerd bent. Bent u hier niet voor verzekerd, dan dient u de behandelingen zelf te betalen. Onze tarieven kunt u vinden op de tarieven en vergoedingen pagina van de fysiotherapie.

Voorbeeld
Wanneer u aanvullend verzekerd bent voor 10 fysiotherapie behandelingen moet u de overige 10 behandelingen zelf betalen. U krijgt vanaf behandeling 21 de fysiotherapie behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij dient u wel rekening te houden met uw eigen risico.

Raadpleeg uw zorgpolis of neem contact op met uw zorgverzekeraar zodat u weet wat voor u van toepassing is.

Contact

Heeft u vragen over oncologie fysiotherapie? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 (optie 3) of stuur een email naar fysio@sportgeneeskunderotterdam.nl.