Sportgeneeskunde

Sportgeneeskunde

Ondanks de naam ‘sportgeneeskunde’, is sportgeneeskunde niet alleen voor sporters. Onze sportartsen houden zich bezig met klachten aan het bewegingsapparaat, ongeacht leeftijd of sportniveau. Zij richten zich op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid en houden daarbij rekening met de specifieke belasting en belastbaarheid.

U kunt bij de sportarts terecht voor onder andere:

  • (Sport)blessures, zoals chronische peesoverbelasting van de knie, achillespees, voetzool, hamstring, lies, schouders of rug.
  • Inspanningsgebonden klachten, zoals benauwdheid, verminderde sportprestatie of overtraining.
  • Begeleiding bij verbeteren van de conditie voor chronisch zieken (hart- en vaatziekten, oncologische problemen, vermoeidheid, diabetes of overgewicht) of bijvoorbeeld na een oncologische behandeling.
  • Sportmedische begeleiding.

 

Verwijzing
Voor een consult bij de sportarts heeft u een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. De wachttijd voor een consult is 2 weken.

U heeft geen verwijzing nodig voor sportmedische onderzoeken, sportkeuringen en inspanningstesten. Al kan een inspanningstest met hartfilmpje en ademgasanalyse ook voorgeschreven worden door een huisarts of medisch specialist.

Behandelingen klachten bewegingsapparaat/ (sport)blessure

Tijdens het consult met de sportarts wordt er een behandelplan opgesteld op basis van de diagnose en oorzaak van de overbelasting. Geen enkele patiënt is hetzelfde én geen enkele blessure is hetzelfde; wij maken voor iedereen een programma op maat.

Uniek binnen ons centrum is de multidisciplinaire samenwerking tussen onze sportartsen, bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten. Het kan dus goed zijn dat u binnen uw persoonlijke behandelplan meerdere behandelaren bezoekt. Zij voeren het behandelplan, opgesteld door de sportarts, samen uit en zijn dus ook samen verantwoordelijk voor onze behandelbelofte; wij behandelen u door totdat u klachtenvrij bent of tot wij een duidelijke oorzaak hebben gevonden waardoor dit niet het geval is.

Uw behandelplan op maat kan uit de volgende onderdelen bestaan:


Behandeling inspanningsgebonden klachten

Bij inspanningsgebonden klachten wordt over het algemeen gekeken naar wat er gebeurt met o.a. hart en longen tijdens inspanning. Dit wordt gedaan door middel van het afnemen van een inspanningstest met ademgasanalyse op de fiets of loopband (VO2 max). Zo kunnen we bijvoorbeeld eventuele ritmestoornissen of afwijkingen in de zuurstofuitwisseling proberen op te sporen.

Aan de hand van de resultaten, geven we advies in de vorm van gerichte trainingsschema’s op maat of kan er specifieke medicatie worden geadviseerd. Het kan ook voorkomen dat er een doorverwijzing volgt naar een cardioloog of longarts.

Vergoeding sportgeneeskunde

Consulten bij de sportarts worden vergoed vanuit de basisverzekering, mits u een verwijzing van de huisarts of medisch specialist heeft. U dient rekening te houden met uw eigen risico en eventueel eigen bijdrage. Meer informatie over tarieven en vergoeding, vindt u op de tarieven en vergoedingen pagina.

Het is mogelijk dat sportmedische onderzoeken, sportmedische keuringen en inspanningstesten vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk of u aanvullend verzekerd bent en bij welke zorgverzekeraar.

Op de website van Sportzorg kunt u een overzicht vinden van alle vergoedingen per zorgverzekeraar. Wilt u zeker weten of u voor vergoeding in aanmerking komt, raadpleeg dan uw zorgpolis. Wij zijn lid van de FSMI en gecertificeerd door het SCAS.

Neem contact op

Heeft u vragen over sportgeneeskunde? Of wilt u meer informatie over bijvoorbeeld behandelingen en vergoedingen? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 of stuur een email naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl. U kunt ook het formulier invullen op onze contactpagina