Longmeting

Longmeting

Een manier om het functioneren van de longen en de ademhalingsspieren in kaart te brengen is middels de longmeting. Bij de analyse van bijvoorbeeld post-COVID klachten, ademhalingsklachten, disfunctioneel ademhalen of kortademigheid wordt deze longmeting vaak geadviseerd en uitgevoerd. De longmeting geeft inzicht of de prestatie verbetert en de vermoeidheid verminderd kan worden door ademhalingstraining. De meting maakt inzichtelijk of inefficiënte ademhaling of een tekort aan kracht- en uithoudingsvermogen oorzaak is van de benauwdheidsklachten. Dit is zinvol voor sporters en niet-sporters.

Met deze longmeting kan een gepersonaliseerd trainingsschema opgesteld worden. Dit gepersonaliseerde trainingsadvies kan prestatieverbetering geven bij (duur-)sporten. Tevens kan het de benauwdheidsklachten tijdens de dagelijkse activiteiten of inspanning verminderen.

 

Wat houdt een longmeting in?

De longmeting wordt ook wel de MIP test genoemd: MIP staat voor Maximal Inspiratory Pressure. Het is dus een drukmeting. Om in te ademen is een negatieve druk in de borstkas nodig en deze wordt gecreëerd door een spier: het middenrif (diafragma). Dit is een sterke spier tussen de buik- en borstholte, die bij aanspannen de longen als het ware naar beneden trekt, waardoor lucht wordt aangezogen.

Bij de longmeting/MIP test ademt u via een mondstuk aan een longfunctieapparaat. U krijgt een klemmetje op de neus om te voorkomen dat u door de neus ademt. Vervolgens ademt u maximaal in tegen de weerstand van een gesloten klepje. Hiermee wordt de inademkracht gemeten. Vaak wordt een aantal metingen verricht waarbij de beste waarde wordt opgeslagen. 

De kracht van de spier blijkt verminderd, wat nu?

Indien de kracht van de spier verminderd blijkt, adviseren we over het algemeen om te gaan trainen met de weerstandstrainer: de ‘Powerbreathe’. Dit gaat volgens een persoonlijk schema, afhankelijk van de gemeten waarde en de persoon. Hierbij is het belangrijk om eerst de goede techniek aan te leren, en nadien de weerstand pas te verhogen. De bedoeling is om 2x per dag 30x in te ademen met dit apparaat. De weerstand wordt in 5 weken tijd geleidelijk opgebouwd. Na 5-6 weken wordt er een controle meting gedaan om te zien hoe de progressie is.

Zowel sporters zonder klachten als niet-sporters met klachten kunnen baat hebben bij het trainen met de Powerbreathe. Aanvullende informatie is te vinden op www.trainjelongen.nl.

Kosten en duur van een longmeting

De kosten van een longmeting bedragen € 175,-. Indien een traject met longtraining niet noodzakelijk is, brengen wij enkel een consult bij de bewegingswetenschapper in rekening.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

Contact

Heeft u vragen over een longmeting? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 of stuur een email naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl.