Loopanalyse

Ga direct naar: 

Loopanalyse

Bij aanhoudende klachten van de onderste extremiteit (voet-, knie-, heup- of rugklachten) kunnen onze bewegingswetenschappers een loopanalyse (gangbeeldanalyse) uitvoeren. Met de resultaten van een loopanalyse kunnen we beoordelen of uw klachten voortkomen uit uw looppatroon of afwikkeling.

Hoe gaat een loopanalyse in zijn werk?

Voor de analyse is het belangrijk dat u een paar schoenen meeneemt waar u veel op heeft gelopen. Soms kunnen onze bewegingswetenschappers namelijk al veel afleiden aan de hand van het slijtingspatroon. Als u sport is het belangrijk dat u uw meest gebruikte sportschoenen ook meeneemt. Als laatst moet u een korte (sport)broek meenemen naar de afspraak. 

Tijdens de analyse wordt uw looppatroon op een loopband in beeld gebracht met een videoanalyse en druksensoren. Wij vragen u kortdurend te wandelen en hard te lopen (afhankelijk van uw klacht en leeftijd) op de loopband waarbij wij diverse parameters vaststellen, zoals:

  • Afwikkeling
  • Hoeken van enkel/knie
  • Staplengte(verschil) en
  • Breedte
  • Voetrotatie
  • Bekkenshift
  • Cadans
  • Drukpunten

De resultaten van uw loopanalyse worden tijdens het consult geanalyseerd en beoordeeld. Hierdoor weet u dezelfde dag nog of uw klachten voortkomen uit uw looppatroon of afwikkeling.

Advies

Indien nodig geven we een advies over uw looptechniek, uw spierbalans en optimale schoenen. Tevens kunnen we steunzolen* of een brace adviseren.

Duur, kosten en wachttijd loopanalyse

Duur

Een loopanalyse duurt ongeveer 45 minuten. 

Kosten

De kosten van de loopanalyse bedragen €155,-. Deze behandeling valt onder de aanvullende verzekering (mits u die heeft). 

* De kosten van steunzolen zitten niet bij de loopanalyse inbegrepen en worden apart in rekening gebracht.

Wachttijd

De wachttijd van een loopanalyse is op dit moment 3-4 weken. De wachttijd wordt regelmatig geüpdatet.

Sleutelmanipulatie van de Plantaris

De musculus plantaris is een spier die loopt vanuit de knieholte naar de binnenzijde van het hielbeen. Door overbelasting kan de spier continue een hoge spanning blijven houden en ontstaat er plantaris hypertonie. Dit kan primair en secundair kan zorgen voor klachten aan de knie en het onderbeen. De pijnprikkel opgewekt bij de behandeling verminderd de spierspanning. 

Sleutelmanipulatie is een techniek waarmee de plantaris spier wordt behandeld. De spanning in de plantaris spier wordt verminderd door met een sleutel druk te geven op de aanhechting van de spier op het hielbeen en een massage van de spier in de knieholte. De behandeling wordt uitgevoerd door de bewegingswetenschapper.

Waar moet ik op letten?

De behandeling kan pijnlijk zijn, aangezien er aan de gespannen spier moet worden gezeten. U kunt hier tijdelijk een beurs gevoel in de knieholte of het hielbeen aan over houden. U kunt na de behandeling gewoon wandelen, autorijden en sporten.

Hoelang duurt een sleutelmanipulatie en wat kost de behandeling?

Een sleutelmanipulatie duurt ongeveer 5 minuten. De behandeling wordt uitgevoerd door een bewegingswetenschapper, na afloop van de loopanalyse. Voor deze behandeling worden er extra kosten in rekening gebracht, omdat er meer tijd voor nodig is dan alleen een loopanalyse. De kosten voor een loopanalyse + sleutelmanipulatie bedragen €180,-. Deze behandeling valt onder de aanvullende verzekering (mits u die heeft).

Contact

Heeft u vragen over de loopanalyse of over de sleutelmanipulatie? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 of stuur een email naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl.