PRP-injecties

PRP-injecties

ACP/PRP-therapie is een therapievorm die toegepast kan worden bij patiënten die last hebben van lichte tot middelzware slijtage / kraakbeenverlies van de knie met pijnlijke, ofwel lichte tot matige artrose (klasse I-III) en bij chronische peesklachten.

Slijtage of kraakbeenverlies door ouderdom of door sportletsel komt veelvuldig voor, met name in het kniegewricht. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van het gewricht. In veel gevallen is de patiënt nog te jong om te worden geopereerd, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen, afvallen of het dragen van zooltjes en braces. Ook pijnstillende injecties kunnen klachten verminderen.

Wat is ACP/PRP precies?

Met een ACP/PRP (Platelet Rich Plasma) behandeling worden er injecties gegeven met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma. Het genezingsproces van beschadigd of ontstoken weefsel doorloopt een reeks complexe en nauwkeurig gereguleerde lichaamsprocessen. Trombocyten (bloedplaatjes) spelen een belangrijke rol in dit proces. Op de plaats van het letsel worden er herstelimpulsen afgegeven die het herstel van het beschadigde weefsel op gang brengen en pijnlijke ontstekingsprocessen afremmen. 

De behandeling

Bij Sportgeneeskunde Rotterdam bieden wij PRP-injecties aan. Dit is een niet-wetenschappelijk bewezen injectie, maar in de praktijk blijkt wel dat deze injecties zeer effectief kunnen zijn. Deze injecties bieden wij los aan, maar ook als beleid in uw medische traject bij de sportarts. Mocht u interesse in deze behandeling hebben, kunt u dit via info@sportgeneeskunderotterdam.nl kenbaar maken of bij uw sportarts aangeven.

Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, één (tot twee) weken tussen de injecties. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in uw arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ‘centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm.

Dit wordt vervolgens in het overbelaste gewricht of de pees geïnjecteerd. De geïnjecteerde bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de artrose of het kraakbeenverlies tot rust brengen, de pijn helpen verminderen en de functionaliteit verbeteren. Doordat de injectie alleen lichaamseigen cellen bevat, is er doorgaans geen sprake van bijwerkingen of complicaties.

Waar moet u rekening mee houden?

Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen of ontstekingsremmers? Overleg dan met onze sportarts hoe lang van tevoren u met deze medicijnen moet stoppen. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen.

Neem op de dag van de behandeling een medicijnenoverzicht mee.

Kosten van een PRP-behandeling

U dient er rekening mee te houden dat deze PRP-injecties niet vergoed worden door de zorgverzekeraars. Ook niet als u een aanvullende verzekering heeft. De kosten van deze behandeling bedragen €175 per injectie.

Ook als u al onder behandeling bent van de sportarts, worden deze injecties niet vergoed. Alleen het herhaalconsult valt binnen de lopende DBC (zorgproduct) en valt dus onder de verzekering, de injecties zijn voor eigen kosten.

Waarom wordt deze PRP- behandeling niet vergoed?

De PRP-injecties worden niet vergoed vanuit de verzekering, omdat het een niet-wetenschappelijk bewezen behandeling is. In de praktijk blijkt echter dat deze behandelingen zeer effectief kunnen zijn. Daarom bieden wij bij Sportgeneeskunde Rotterdam deze behandeling wel aan. 

Neem contact op

Heeft u een vraag over PRP-injecties of de werking ervan? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 of stuur een email naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl. U kunt ook het formulier invullen op onze contactpagina