PRP-injecties

PRP-injecties

ACP/PRP-therapie is een therapievorm die toegepast kan worden bij patiënten die last hebben van lichte tot middelzware slijtage / kraakbeenverlies van de knie met pijnlijke, ofwel lichte tot matige artrose (klasse I-III) en bij chronische peesklachten. PRP-injecties zijn een vorm van regeneratieve geneeskunde die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Deze behandeling maakt gebruik van het natuurlijke vermogen van het lichaam om te genezen en te herstellen.

Slijtage of kraakbeenverlies door ouderdom of door sportletsel komt veelvuldig voor, met name in het kniegewricht. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van het gewricht. In veel gevallen is de patiënt nog te jong om te worden geopereerd, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen, afvallen of het dragen van zooltjes en braces. Ook pijnstillende injecties kunnen klachten verminderen.

Wat is ACP/PRP precies?

Met een ACP/PRP (Platelet Rich Plasma) behandeling worden er injecties gegeven met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma.

Bij een PRP-behandeling wordt bloed van de patiënt afgenomen, vergelijkbaar met een bloedtest. Dit bloed wordt vervolgens gecentrifugeerd om het te scheiden in verschillende componenten, waaronder rode bloedcellen, witte bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Het plasma met een hogere concentratie aan bloedplaatjes wordt vervolgens geïnjecteerd in het gebied dat behandeld moet worden.

Bloedplaatjes bevatten verschillende groeifactoren en eiwitten die belangrijk zijn voor het genezingsproces. Door het geconcentreerde PRP rechtstreeks in het beschadigde weefsel te injecteren, wordt de genezing gestimuleerd en kan het herstelproces worden versneld. PRP-injecties worden vaak gebruikt bij de behandeling van blessures aan pezen, spieren, gewrichten en andere weke delen.

De behandeling

 

De wetenschappelijke achtergrond van PRP-injecties wordt voornamelijk ondersteund door laboratoriumstudies en klinisch onderzoek. Deze studies hebben aangetoond dat PRP-injecties de genezing kan versnellen en het herstel van beschadigd weefsel kan bevorderen. Echter, er is nog steeds meer onderzoek nodig om de effectiviteit van PRP bij verschillende aandoeningen verder te begrijpen en te verfijnen.
Ondanks dat het een niet-wetenschappelijk bewezen methode is, blijkt uit de praktijk dat deze injecties zeer effectief kunnen zijn. Daarom biedt Sportgeneeskunde Rotterdam PRP-injecties bij verschillende klachten. 

Deze injecties bieden wij los aan, maar ook als beleid in uw medische traject bij de sportarts. Mocht u interesse in deze behandeling hebben, kunt u dit via info@sportgeneeskunderotterdam.nl kenbaar maken of bij uw sportarts aangeven.

Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, één (tot twee) weken tussen de injecties. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in uw arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ‘centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm.

Dit wordt vervolgens in het overbelaste gewricht of de pees geïnjecteerd. Doordat de injectie alleen lichaamseigen cellen bevat, is er doorgaans geen sprake van bijwerkingen of complicaties.

Waar moet u rekening mee houden?

Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen of ontstekingsremmers? Overleg dan met onze sportarts hoe lang van tevoren u met deze medicijnen moet stoppen. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen.

Neem op de dag van de behandeling een medicijnenoverzicht mee.

Kosten van een PRP-behandeling

U dient er rekening mee te houden dat deze PRP-injecties niet vergoed worden door de zorgverzekeraars. Ook niet als u een aanvullende verzekering heeft. De kosten van deze behandeling bedragen €180 per injectie.

Ook als u al onder behandeling bent van de sportarts, worden deze injecties niet vergoed. Alleen het herhaalconsult valt binnen de lopende DBC (zorgproduct) en valt dus onder de verzekering, de injecties zijn voor eigen kosten.

Waarom wordt deze PRP- behandeling niet vergoed?

De PRP-injecties worden niet vergoed vanuit de verzekering, omdat het een niet-wetenschappelijk bewezen behandeling is. In de praktijk blijkt echter dat deze behandelingen zeer effectief kunnen zijn. Daarom bieden wij bij Sportgeneeskunde Rotterdam deze behandeling wel aan. 


Neem contact op

Heeft u een vraag over PRP-injecties of de werking ervan? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 of stuur een email naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl. U kunt ook het formulier invullen op onze contactpagina