Prolotherapie

Prolotherapie is een behandeling waarbij injecties worden gezet in of rond een chronisch overbelaste pees. De injecties bevatten een concentraat glucoseoplossing.

De concentratie is veel hoger dan normaal in het lichaam voorkomt en veroorzaakt daardoor op de plaats van de injectie microscopische schade. Deze schade zorgt voor een nieuwe sterke helingsreactie, die, in geval van chronische klachten, vaak stil is komen te liggen.

Neuro prolotherapie

Neuro prolotherapie is een behandeling waarbij injecties worden gezet rond pijnlijke zenuwen. Deze behandeling wordt toegepast bij blessures van gewrichten, pezen, gewrichtsbanden en spieren. Neuro prolotherapie heeft effect bij pijnklachten met name voor de rug, schouders en nek. Bij een blessure of trauma raken de langslopende kleine zenuwtakjes geïrriteerd, hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Door een serie injecties te zetten bij de zenuwhuidtakjes van de aangedane zenuwwortel worden de blokkades verminderd, hierdoor neemt de pijn af. De injecties bevatten ook een concentraat glucoseoplossing, de concentratie is echter lager.

De injecties zijn niet erg pijnlijk aangezien er slechts een kleine hoeveelheid vloeistof wordt geïnjecteerd en de injecties niet diep zijn. Wel is er door de ontstekingsreactie meestal meer pijn gedurende de eerste twee dagen. In de drie weken daarna zou de pijn af moeten nemen. De pijnvermindering is blijvend tenzij de overbelasting blijft bestaan. Het is daarom belangrijk dat de pezen sterker worden door middel van oefentherapie.

Wat zijn de risico’s?

Meestal is er meer pijn de eerste twee dagen. Langdurig meer pijn komt zelden voor. Er is een klein risico op een blauwe plek na de injectie, de klachten hiervan verdwijnen meestal binnen een week. Er is een klein risico op een infectie, echter aangezien de prikken oppervlakkig zijn, is de infectie vaak snel en goed te behandelen. Tot slot blijft er altijd een risico bestaan dat de injectie geen effect heeft.