Prolotherapie

Prolotherapie en neuro prolotherapie

Prolotherapie is een behandeling waarbij glucose injecties worden gezet in of rond een chronisch overbelaste pees. De injecties bevatten een concentraat glucoseoplossing. Neuro prolotherapie is een behandeling waarbij injecties worden gezet rond pijnlijke zenuwen.

Bij prolotherapie is de concentratie glucose veel hoger dan normaal in het lichaam en voorkomt en veroorzaakt daardoor op de plaats van de injectie microscopische schade. Deze schade zorgt voor een nieuwe sterke helingsreactie, die in het geval van chronische klachten vaak stil is komen te liggen.

Neuro prolotherapie

Neuro prolotherapie is een behandeling waarbij injecties worden gezet rond pijnlijke zenuwen. Deze behandeling wordt toegepast bij blessures van gewrichten, pezen, gewrichtsbanden en spieren. Neuro prolotherapie heeft effect bij pijnklachten met name voor de rug, schouders en nek. Bij een blessure of trauma raken de langslopende kleine zenuwtakjes geïrriteerd, hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Door een serie injecties te zetten bij de zenuwhuidtakjes van de aangedane zenuwwortel worden de blokkades verminderd, hierdoor neemt de pijn af. De injecties bevatten ook een concentraat glucoseoplossing, de concentratie is echter lager van bij prolotherapie.

Wat zijn de nadelen en risico’s van prolotherapie?

Een bijwerking van prolotherapie is dat er meestal meer pijn is de eerste twee dagen na de glucose injectie. Langdurig meer pijn komt zelden voor. Er is een klein risico op een blauwe plek na de injectie, de klachten hiervan verdwijnen meestal binnen een week. Er is een klein risico op een infectie, echter aangezien de prikken oppervlakkig zijn, is de infectie vaak snel en goed te behandelen. Tot slot blijft er altijd een risico bestaan dat de prolotherapie geen effect heeft.

Is Prolotherapie pijnlijk?

De injecties zijn meestal niet erg pijnlijk aangezien er slechts een kleine hoeveelheid vloeistof wordt geïnjecteerd en de injecties oppervlakkig zijn. Wel kan er meer pijn voorkomen gedurende de eerste twee dagen. In de volgende drie weken zou de pijn af moeten nemen. De pijnvermindering is blijvend tenzij de overbelasting blijft bestaan. 

Kosten en duur van de prolotherapie behandeling

De afspraak duurt 15 tot 30 minuten en de behandeling wordt uitgevoerd door de sportarts. De behandeling valt onder de basisverzekering.

Meer informatie over prolotherapie?

Wil je meer informatie over prolotherpatie, heb je vragen over de bijwerkingen van prolotherapie of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, mail naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl of bel naar 010 304 2080.