Prolotherapie

Prolotherapie en neuro prolotherapie

Prolotherapie is een medische behandeling waarbij glucose injecties worden gezet in of rond een chronisch overbelaste pees. De injecties bevatten een concentraat glucoseoplossing. Neuro prolotherapie is een behandeling waarbij injecties worden gezet rond pijnlijke zenuwen.

Prolotherapie stimuleert het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Bij prolotherapie worden er opzettelijk kleine hoeveelheden vloeistof (zoals een suikeroplossing of een verdunning van dextrose) direct in de beschadigde gewrichtsbanden, pezen of ligamenten geïnjecteerd. Deze stoffen veroorzaken opzettelijk een lichte ontstekingsreactie in het beschadigde gebied, wat het lichaam aanzet tot het vrijgeven van groeifactoren en andere stoffen die de genezing en versterking van het weefsel bevorderen.

Na de injectie begint het lichaam een natuurlijk genezingsproces, waarbij collageenvezels worden geproduceerd om het beschadigde weefsel te versterken. Dit proces kan leiden tot een verhoogde stabiliteit van het gewricht en vermindering van pijn op lange termijn.

Neuro prolotherapie

Neuro prolotherapie is een behandeling waarbij injecties worden gezet rond pijnlijke zenuwen. Deze behandeling wordt toegepast bij blessures van gewrichten, pezen, gewrichtsbanden en spieren. Neuro prolotherapie heeft effect bij pijnklachten met name voor de rug, schouders en nek. Bij een blessure of trauma raken de langslopende kleine zenuwtakjes geïrriteerd, hierdoor kunnen blokkades ontstaan. Door een serie injecties te zetten bij de zenuwhuidtakjes van de aangedane zenuwwortel worden de blokkades verminderd, hierdoor neemt de pijn af. De injecties bevatten ook een concentraat glucoseoplossing, de concentratie is echter lager van bij prolotherapie.

Wat zijn de nadelen en risico’s van prolotherapie?

Een bijwerking van prolotherapie is dat er meestal meer pijn is de eerste twee dagen na de glucose injectie. Langdurig meer pijn komt zelden voor. Er is een klein risico op een blauwe plek na de injectie, de klachten hiervan verdwijnen meestal binnen een week. Zoals bij alle injectieprocedures, is er altijd een klein risico op een infectie. Echter, de prikken zijn  oppervlakkig, dus de infectie is vaak snel en goed te behandelen. Tot slot blijft er altijd een risico bestaan dat de prolotherapie geen effect heeft.

Is Prolotherapie pijnlijk?

De injecties zijn meestal niet erg pijnlijk aangezien er slechts een kleine hoeveelheid vloeistof wordt geïnjecteerd en de injecties oppervlakkig zijn. Wel kan er meer pijn voorkomen gedurende de eerste twee dagen. In de volgende drie weken zou de pijn af moeten nemen. De pijnvermindering is blijvend tenzij de overbelasting blijft bestaan. 

Kosten en duur van de prolotherapie behandeling

De afspraak duurt 15 tot 30 minuten en de behandeling wordt uitgevoerd door de sportarts. De behandeling valt onder de basisverzekering.

Meer informatie over prolotherapie?

Wil je meer informatie over prolotherapie, heb je vragen over de bijwerkingen van prolotherapie of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, mail naar info@sportgeneeskunderotterdam.nl of bel naar 010 304 2080.