Sportmedische onderzoeken


Sportgeneeskunde Rotterdam richt zich niet alleen op het behandelen van blessures, maar onze sportartsen geven ook deskundig advies over verantwoord sporten om blessures te voorkomen en je prestaties te verbeteren. Dit doen zij middels een sportmedisch onderzoek. Wij zijn aangesloten bij FSMI en SCAS gecertificeerd en daarmee bevoegd om deze onderzoeken te verrichten.

Welk sportmedische onderzoeken zijn er en welke moet ik kiezen? 

Bij Sportgeneeskunde Rotterdam bieden wij verschillende sportmedische onderzoeken aan, van een basis tot zeer uitgebreid onderzoek inclusief vermogens- en lactaatmeting (top). In onderstaande tabel staan de onderdelen per onderzoek gespecificeerd en ziet u in een oogopslag welke onderdelen aan bod komen. Voor het onderzoek wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. In de vragenlijst komen verschillende thema’s aan bod.

Of u een beginnende sporter bent of meer ervaren, om uw doelen verantwoord te kunnen bereiken is het belangrijk te onderzoeken wat uw huidige prestaties zijn en waar ruimte is voor verbetering. Ook patiënten met een (chronische) ziekte hebben baat bij het in beeld brengen van de conditie en belastbaarheid. Weten welk sportmedisch onderzoek het beste bij u past? Doe dan de keuzehulp!

De wachttijd voor een sportmedisch onderzoek is 5 weken.

OnderzoekenBasis tot
12 jaar
BasisGrootUitgebreidTop*TriatlonTriatlon top
Meten lengte, gewicht en BMI
Bloeddrukmeting
Saturatiemeting
   
Diverse visustesten
Longfunctietest (spirometrie)
Rusthartfilmpje (ECG)
 
Vetpercentage
 
Basis bloedonderzoek
 Inspanningstest op fiets incl inspannings-ECG
  
Inspanningstest op loopband incl inspannings-ECG
   
Mogelijk i.p.v. op de fiets
Mogelijk i.p.v. op de fiets
VO2max
   
Vragenlijst invullen en overleg met sportarts
Vermogensmeting
   
Lactaatmeting
     
Nabespreking sportarts (en bewegingswetenschapper)
Rapportage met indien nodig mailcontact
Medische verklaring
 € 145,-
€ 175,-
€ 245,-€ 295,-€ 335,-405,-435,-

*LET OP! Deze test is geschikt voor u als u geïnteresseerd bent in uw aërobe drempel (lagere trainingszones Z2), vetverbranding en metabole profiel. Voor deze test hanteren wij enkele eisen: u traint met een trainingsschema en de lagere zones zijn belangrijk om te weten. Voor wielrenners: u heeft een minimale FTP van 150W. Voor hardlopers: u loop de 10 km binnen 55 min en/ of de halve marathon binnen 2 uur. 

Uitgebreid bloedonderzoek

Bij ieder sportmedisch onderzoek kan een uitgebreid bloedonderzoek toegevoegd worden, de kosten hiervoor bedragen € 95,-. Indien u een uitgebreid bloedonderzoek wenst, vragen wij u dit aan te geven bij het maken van uw afspraak. U ontvangt dan van ons een formulier, zodat u een afspraak kunt maken bij een STAR locatie om bloed af te nemen. 

U wordt getest op:
Leukocyten, Differentiatie, Hemoglobine, hematocriet, Ferritine, Foliumzuur, Vitamine B12, Gamma GT, Kreatinine, Cholesterol, Cholesterol HDL, Glucose en Vitamine D.

Wordt een sportmedisch onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar?

Voor een sportmedisch onderzoek heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig. Het onderzoek kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering, mits u deze afgesloten heeft. Uw eigen risico wordt niet aangesproken. Check van tevoren of dit bij uw verzekeraar het geval is. Meer informatie over onze tarieven en vergoedingen, kunt u hier vinden.