Biodex krachtmeting

Ga direct naar: 

Biodex krachtmeting: meten is weten

Bij Sportgeneeskunde Rotterdam is het mogelijk om middels de Biodex meting, de isokinetische kracht te testen van de quadriceps en hamstrings. Middels de Biodex meting worden deze spieren rondom het knie gewricht getest. Deze evaluatieve test wordt voornamelijk ingezet bij revalidatie van verschillende blessures, zoals kruisband en meniscus revalidatie. Zo meet je gemakkelijk het verschil tussen rechts en links en is het mogelijk om een preoperatieve nul-meting te doen. Wij voeren deze testen intern uit met onze patiënten, maar bieden ook de mogelijkheid aan externe behandelaren om de Biodex test af te nemen.

Het doel van de Biodex meting is om de patiënt en betrokken arts/fysiotherapeut(-en) inzicht te geven in hoe de kracht ervoor staat. Let wel; de uitslag van de Biodex is slechts ‘één stukje van de puzzel’ om te bepalen of een patiënt naar een volgende fase mag in de revalidatie.

Een betrouwbare test

Isokinetisch testen van de kracht van de quadriceps en hamstrings wordt in meerdere onderzoeken aangehaald als één van de testen die kunnen bepalen hoe een patiënt ervoor staat in zijn/haar revalidatietraject bij blessures aan de onderste extremiteit. Dit is het meest betrouwbaar te testen middels de Biodex.

De uitkomst van de Biodex meting toont verschillen tussen de aangedane zijde en niet aangedane zijde, in drie verschillende krachtsystemen: krachtuithoudingsvermogen, hypertrofie en maximaalkracht. Op basis van de uitkomsten geven wij een advies aan onze patiënten. Als een externe behandelaar bij ons de test komt doen, geven wij advies en kan de behandeling voorgezet worden in de eigen praktijk.

Wanneer wordt de Biodex test ingezet?

Bij Sportgeneeskunde Rotterdam passen we de Biodex test het meest toe bij patiënten na een voorste kruisband reconstructie of bij artrose revalidatie trajecten. Bij deze patiënten testen we op zes, negen en twaalf maanden middels de Biodex de verschillen tussen het geopereerde been en het gezonde been. Uitkomsten tussen de verschillende meetmomenten kunnen gemakkelijk met elkaar vergeleken worden.

Indien u als externe verwijzer een patiënt verwijst voor een Biodex test, vragen wij u om de CSI code en contactgegevens mee te geven aan de patiënt zodat wij weten waar het verslag naar toe mag.

Biodex meting samengevat

  • De Biodex krachtmeting is een isokinetische test van quadriceps en hamstrings.
  • Het wordt gebruikt voor een evaluatiemoment, niet als behandeling.
  • De Biodex test wordt vooral gebruikt na voorste kruisbandreconstructie of bij artrose revalidatie trajecten.
  • Ook bij andere blessures aan de onderste extremiteit is een Biodex krachtmeting nuttig.
  • De Biodex test richt zich op betrouwbaarheid en uitstekende prestaties.
  • Apparatuur van de Biodex is voor vrijwel alle toepassingen inzetbaar, voor sportmedisch onderzoek en prestaties op gebied van sport.

Heb je vragen over het gebruik van de Biodex of wil je een Biodex test doen? Neem dan gerust contact met ons op via fysio@sportgeneeskunderotterdam.nl of vul het contactformulier in.

Duur onderzoek: 45 minuten, inclusief 15 minuten opwarmen op een fiets.

Benieuwd hoe een Biodex krachtmeting in zijn werk gaat? Bekijk de video!

Vergoeding en verwijzing

Wij hebben met alle Nederlandse zorgverzekeraars contracten afgesloten. Dit betekent dat we rechtstreeks kunnen declareren naar uw zorgverzekeraar als u een aanvullende verzekering heeft voor de fysiotherapeut. Heeft u geen aanvullende verzekering voor de fysiotherapeut of bent u over het maximum budget of behandelingen heen, dan sturen wij de factuur rechtstreeks naar u. Uitgebreide informatie over onze tarieven en vergoedingen vindt u op onze tarieven en vergoedingen pagina.

Verwijzing

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig, op enkele uitzonderingen na:

  • artrose van knie of heup;
  • chronische behandelingen.

Neem contact op

Heeft u een vraag over de Biodex meting? Wilt u een afspraak maken of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via 010 304 20 80 (optie 3) of stuur een email naar fysio@sportgeneeskunderotterdam.nl