Biodex krachtmeting bij Sportgeneeskunde Rotterdam: meten is weten

Bij Sportgeneeskunde Rotterdam is het mogelijk om middels de Biodex meting, de isokinetische kracht te testen van de quadriceps en hamstrings. Middels de Biodex meting worden deze spieren rondom het knie gewricht getest. Deze evaluatieve test wordt voornamelijk ingezet bij revalidatie van verschillende blessures, zoals kruisband en meniscus revalidatie. Zo meet je gemakkelijk het verschil tussen rechts en links en is het mogelijk om een preoperatieve nul-meting te doen. Wij voeren deze testen intern uit met onze patiënten, maar bieden ook de mogelijkheid aan externe behandelaren om de Biodex test af te nemen.

Het doel van de Biodex meting is om de patiënt en betrokken arts/fysiotherapeut(-en) inzicht te geven in hoe de kracht ervoor staat. Let wel; de uitslag van de Biodex is slechts ‘één stukje van de puzzel’ om te bepalen of een patiënt naar een volgende fase mag in de revalidatie.

Isokinetisch testen van de kracht van de quadriceps en hamstrings wordt in meerdere onderzoeken aangehaald als één van de testen die kunnen bepalen hoe een patiënt ervoor staat in zijn/haar revalidatietraject bij blessures aan de onderste extremiteit. Dit is het meest betrouwbaar te testen middels de Biodex.

De uitkomst van de Biodex meting toont verschillen tussen de aangedane zijde en niet aangedane zijde, in drie verschillende krachtsystemen: krachtuithoudingsvermogen, hypertrofie en maximaalkracht. Op basis van de uitkomsten geven wij een advies aan onze patiënten. Als een externe behandelaar bij ons de test komt doen, geven wij advies en kan de behandeling voorgezet worden in de eigen praktijk.

Bij Sportgeneeskunde Rotterdam passen we de Biodex test het meest toe bij patiënten na een voorste kruisband reconstructie of bij artrose revalidatie trajecten. Bij deze patiënten testen we op zes, negen en twaalf maanden middels de Biodex de verschillen tussen het geopereerde been en het gezonde been. Uitkomsten tussen de verschillende meetmomenten kunnen gemakkelijk met elkaar vergeleken worden.

Indien u als externe verwijzer een patiënt verwijst voor een Biodex test, vragen wij u om de CSI code en contactgegevens mee te geven aan de patiënt zodat wij weten waar het verslag naar toe mag.

Samengevat:

  • De Biodex krachtmeting is een isokinetische test van quadriceps en hamstrings
  • Het wordt gebruikt voor een evaluatiemoment, niet als behandeling
  • Veelal gebruikt na voorste kruisbandreconstructie of bij artrose revalidatie trajecten
  • Ook bij andere blessures aan de onderste extremiteit nuttig
  • De Biodex test richt zich op betrouwbaarheid en uitstekende prestaties
  • Apparatuur van de Biodex is voor vrijwel alle toepassingen inzetbaar, voor sportmedisch onderzoek en prestaties op gebied van sport

Heb je vragen over het gebruik van de Biodex of wil je een Biodex test doen? Neem dan gerust contact met ons op via fysio@sportgeneeskunderotterdam.nl of vul het contactformulier in.

Duur onderzoek: 45 minuten, inclusief 15 minuten opwarmen op een fiets.