Rustmetabolisme meting

Rustmetabolisme meting (RMR-meting)

Bij een rustmetabolismemeting bepalen wij uw kcal verbruik in rust door met een masker de zuurstofopname en CO2 uitgifte te meten. Zuurstof is nodig voor de verbranding van kcal uit vet, koolhydraten en eiwitten. Deze meting is onder andere geschikt als u problemen heeft met afvallen. De resultaten van de meting tonen aan of er afwijkingen zijn in het metabolisme en kunnen gebruikt worden om een dieet op maat te maken.

Het rustmetabolisme van een persoon is afhankelijk van de leeftijd, lengte, lichaamssamenstelling en gewicht. Iemand die veel traint en dus meer spier heeft, heeft een hogere verbranding in rust dan iemand met minder spieren. Hiernaast hebben vrouwen over het algemeen een lager rustmetabolisme dan mannen. Dit heeft onder andere te maken met de grotere spiermassa van mannen.

Vind je het lastig om je gezonde gewicht te bereiken?

Wil je afvallen? Eet je gezond, maar zie je geen resultaat? Dan kan het handig zijn om een rustmetabolisme meting (RMR-meting) te doen. Dit geeft meer inzicht in de stofwisseling en behoeftes van jouw lichaam. Ook als je juist wil aankomen is het handig om exact te weten hoeveel calorieën je lichaam per dag verbruikt. Als je inzicht hebt in het calorieverbruik van jouw lichaam per dag, kan je daar de voedingskeuzes en leefstijl op aanpassen. Het lichaam heeft namelijk energie nodig voor alle levensprocessen, zoals ademhalen en op temperatuur blijven. Ook het in stand houden van het lichaam kost energie: denk aan het genezen van wondjes en het groeien van haar en nagels. Na de meting van jouw ruststofwisseling weet jij exact hoeveel calorieën jouw lichaam in rust en hoeveel calorieën jij gemiddeld per dag aan volwaardige voedingsstoffen moet innemen om af te vallen, gelijk gewicht te behouden of aan te komen.

Met een rustmetabolisme meting wordt, terwijl jij rustig ligt en ademt, de hoeveel zuurstof dat jouw lichaam verbruikt in complete rust gemeten. Je basisverbranding, ook wel rustmetabolisme moet worden gemeten met een lege maag.

Het onderzoek, de kosten en de duur

LET OP! Voor de RMR-meting moet u nuchter zijn. Tijdens de meting moet u liggen op een bank en terwijl u ligt wordt er een ademgasanalyse gemaakt en een rust ECG. Aan de hand van de analyse wordt een rapport opgesteld. Dit rapport kunt u meenemen naar uw diëtist of voedingsadviseur, die met de waardes aan de slag kan. 

De afspraak duurt ongeveer 45 minuten en de kosten van deze meting bedragen € 125,-.